Daeron I Targaryen

Westeros Türkiye Vikipedi sitesinden
11.28, 15 Şubat 2020 tarihinde eski>DaenaTargaryenn tarafından oluşturulmuş 11211 numaralı sürüm (→‎Tarihi)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Dosya:TargaryenHanesi.png
Daeron I Targaryen
Dosya:TargaryenHanesi.png
Dosya:DAERON I.jpg
Hükümdar
Saltanat FS 157FS 161
Tam Adı İsminin Birincisi Daeron Targaryen
Ünvanlar
Önceki Aegon III Targaryen
Varis Baelor I Targaryen
Sonraki Baelor I Targaryen
Kişisel Bilgiler
Lakaplar
  • Genç Ejderha
  • Çocuk Kral
Doğum FS 143Kral'ın Şehri
Ölüm FS 161Dorne
Irk Valyrian
Aile
Hane Targaryen Hanesi
Baba Aegon III Targaryen
Anne Daenaera Velaryon
Ekler
Kitaplar

Kral Daeron I Targaryen yada bilinen adıyla Genç Ejderha, Kral Aegon'un en büyük oğlu olarak FS 157 ile FS 161 arasında hüküm süren sekizinci Targaryen kralıdır. On dört yaşında tahta geçmiştir, Dorne Fethi'ni gerçekleştirmiş ve Dorne'nin Fethi adlı kitabı yazmıştır.

Görünüş ve Karakter

Daeron bir savaşçı ve fatihtir, kendisine güvenen biri olmuştur ve karizmatiktir. Uzun saçlı, temiz traşlı, genç ve cok yakışıklıdır. Fatih Aegon'un tacını takmıştır. Altın ve siyah işlemeli zırh giyinmiştir ve savaşta çok cesur olmuştur.

Tarihi

Daeron, Kral Aegon ile Velaryon Hanesi'nden Kraliçe Daenaera'nın ilk oğlu ve varisi olarak FS 143'de doğmuştur. Baelor adında bir erkek kardeşi; Daena, Rhaena ve Elaena adında üç kız kardeşi vardır. On dört yaşındayken babasının ölümü üzerine taç takmıştır ve Genç Kral olarak adlandırılır. Babası döneminde de Kral Eli görevi yürüten amcası Prens Viserys, Daeron 'un da eli olmuştur.

Daeron, uzun süredir Dorne'un bağımsız olmasını Targaryen Fethi'nin tamamlanamaması olarak görüp tahta çıktığında atalarının hatalarını düzeleceğini söyleyerek söz verir. Amcası ve Kral Eli Prens Viserys ile konseyi bu düşünceye itiraz eder. Konseyi, Fatih Aegon ve kız kardeşlerinin Dorne'u iki kez fethetmeye çalışıp başaramadıklarını hatırlatır ve o zamanda Demir Taht'ın ejderhalara sahip olduğunu belirtirler. Daeron bunun üzerine meşhur sözü olan ;

Bir ejderha var. Önünüzde duruyor.

demiştir.

Sonunda Daeron işgal planında onu destekleyen Lord Alyn Velaryon'un desteği ile ordusunu toplar. Daeron, Birinci Dorne Savaşı'nda alınan yenilginin hatalarını düzeltmiş ve ordusunun içinde umut olarak görülmüştür. Daeron ordusunu üçe böler ve ordunun bir kısmını bizzat kendisinin yönettiği bir şekilde Kemik Yolu'na inmiştir. Orys Baratheon'un ilk yaptığı savaşta yapılan hataları öğrenmiştir. Daeron, Dornelu istilacıların kurdukları tuzakları önlemek için keçi yollarını kullanır ve pusu kurar. Tyrell Hanesi tarafından yönetilen diğer ordu da Prens Geçidi'nden geçerek aynı anda isyancılara saldırır. Üçüncü ordu ise Dorne kıyılarından gelerek Kalaslı Kasaba'daki isyancılara karşı zafer kazanan Alyn Velaryon komutasındadır.

İşgalden bir yıl sonra FS 158 Dorne Prensi ve iki düzine Dornelu Lord diz çöker. Yedi Krallık'ta diyarı birleştirmeyi başaran ilk Targaryen Kralı olan Daeron, Dorne Fatihi olarak anılır. Dorne'da on bin askeri ölmüştür. Bu sırada Daeron'a suikast girişimi olmuştur; Kral Daeron'u zehirli okla vuracaklarken kuzeni Prens Ejderha Aemon kendisini feda etmiştir ve zehirli ok ona gelmiştir. Aemon zehirin etkisinden kurtulsada tam kurtulmak için Kral'ın Şehri'ne gönderilir.

Güneş Mızrak'ın Teslim Olması'ndan sonra fethin başarıyla tamamlanmasıyla birlikte Dorne'nin Fethi isimli bir kitap yazar. Kitap basit anlatımlı olmasıyla birlikte fethin büyük görünmesi için düşmanının sayısını abartarak fazla göstermiştir.

Ancak Daeron’un fethi uzun sürmemiştir. Dorne için bıraktığı kahya Lord Lyonel Tyrell kısa süre sonra öldürülmüş ve bölge iki hafta içinde isyancıların eline düşmüştür. Lord Tyrell'ın ölümünün ardından bölgede büyük bir isyan çıkmıştır. Daeron isyanı bastırmak için aralarında kendisinin de bulunduğu elli bin kişinin ölümüne yol açacak bir savaş başlattı. Öldüğünde on sekiz yaşındadır. Bir barış bayrağı altında Dornelu'larla barış yapmaya gelen Daeron ve yanındaki üç Kral Muhafızı öldürülür, bir diğer Kral Muhafızı olan Ejderha Prens Aemon Targaryen iki haini öldürdükten sonra yakalanır ve tutuklanır. Lord Alester ve Sör Olyvar Oakheart Prens Geçidi'nde ölürler.

Daeron'un kardeşi Kutsal Baelor ağabeyinin ardından Dorne ile güzel ilişkiler kurar. Daeron'un cesedi Dorne'dan getirdiğinde bir kasabanın tamamı ağlayarak tepki gösterir ve sonradan Ağlayan Kasaba ismini alır. Eski Şehir'de Kral Daeron'un atının üzerinde olduğu büyük bir heykel vardır ve kılıcını Dorne'a doğru kaldırmıştır.

Alıntılar

Jon : Daeron Targaryen Dorne'u fethettiğinde on dört yaşındaydı. Benjen : Bir yaz süren bir fetih. Senin Çocuk Kral, savaş sırasında on bin ve geri almaya çalışırken elli bin asker feda etti. Birisi ona savaşın bir oyun olmadığını söylemiş olması gerekirdi.

Jon Kar ve Benjen Stark'ın konuşması.

Aile

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aegon II
 
Helaena
 
Aemond
 
Daeron
 
Rhaenyra
 
Daemon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jaehaerys
 
Maelor
 
Jaehaera
 
Aegon III
 
Daenaera
Velaryon
 
 
 
 
 
Viserys II
 
Larra
Rogare
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Daeron I
 
Rhaena
 
 
Elaena
 
Alyn
Velaryon
 
Baelor I
 
Daena
 
Aegon IV
 
Naerys
 
Aemon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ossifer
Plumm
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jeyne
Su
 
Jon
Su
 
 
Daemon
Blackfyre
 
Daeron II
 
Mariah
Martell
 
Daenerys
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Viserys
Plumm
 
 
 
Michael
Manwoody
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ronnel
Penrose
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Longwaters
Hanesi
 
 
Blackfyre Hanesi
 
 
 
Targaryen
Hanesi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Robin
Penrose
 
Laena
Penrose
 
Jocelyn
Penrose
 
Joy
Penrose