Sağlık
Yedi Krallık’ta ve bilinen dünyada, sağlık sektörü insanların kaliteli hayat sürmesinde büyük önem taşıyor. Ek olarak da şifacılar, ebeler ve çıkıkçılardan bilhassa da Hisar’ın Üstatlarından bazı tedavi yöntemleri edinebilirsiniz.
Tedaviler
Zenginler ve soylu haneler hariç halkın geneli yani Üstatların hizmetlerine erişemeyenler genelde yerel şifacılara, ebelere ve şifalı bitkilere güvenir.
Yaralar genellikle kaynar şarap ile temizlenir ve Myrish Ateşi ya da Sıcak süt ile tedavi edilir, her iki yöntemde vücutta yanmaya sebep olur. Eğer yara çürümüşse, kurtçuklar çürük kısmı yediği için tedavide kullanılır ve böylece çürük kısmın yayılmasına engel olunur. Üstatlar ayrıca yaraları dikiş ile kapatmayı ve hardal bitkisinin tohumları, ısırgan otu lapa yapılıp, iltihabı önlemek içinde küflü ekmek kullanır. Sülüklerde kan akışını durdurmak için kullanılır. İksirler çoğu zaman uyuşturucu etkisinde kullanılır. Haşhaş sütü (milk of poppy) ya da Düşşarabı gibi iksirler ağrıyla mücadele etmek için kullanılır. Sirke ise cerrahi operasyonlarda aletleri dezenfekte etmek için kullanılır.
Bacak kırıkları kemikler düzelene kadar sıva kullanarak hareketsiz hale getirilir. Ayçayı doğum kontrolü ve istenmeyen gebeliklerden kurtulmak için kullanılır.
Hastalıklar ve Rahatsızlıklar
Soğuk algınlıklar, ateş, nezle gibi hastalıklar nadiren öldürücü hatta zayıflatıcı olur. Ama nedense kanlı nezle ölümcül olabilir. Fahişeler sıklıkla frengi hastalığını taşırlar ve bu hastalar nadiren sempati ile karşılanır.
İlk hastalıklar başta çocukluk çağında başlar. Kızamık en sık olandır ama asla 10 yaşından büyük kişileri öldürmez ve bir kez bu hastalığa yakalandığında bağışıklık kazanılır. Fakat çocuklukta bu hastalığı geçirmeyen yetişkinler hastalıkla çok risk taşır. Gripul (Greyscale) çocuklarda nadiren ölümcüldür fakat yetişkinler için neredeyse hep ölümcüldür. Bu hastalık cildi grileştiriyor, sertleştiriyor tıpkı bir taş gibi oluyor. Hastalıktan sağ kurtulabilenler ise gerçekten çok çirkin olarak kalıyorlar.
Bilinen hastalıklar ve rahatsızlıklar listesi
- Brownleg
- Kanlı Nezle (Bloody flux)
- Büyük Bahar Salgını
- Gripul (Greyscale)
- Gri veba (Grey plague)
- Gut (Gout)
- Kızamık (Redspots)
- Frengi, çiçek hastalığı (Pox)
Zehirler
Yedi Krallıkta ve Doğuda birçok çeşit zehir kullanılır. Hatta Hisar’ın Üstatları eğitimlerinde çeşitli zehirli öğrenerek kendi şifa bilgilerine eklerler. Zehirler özgür şehirlerde ve suikastçı loncalarında daha serbest kullanılır. Zehirler, soylu şövalyeler ve büyük lordlar tarafından Yedi Krallıkta korku ve dehşet içerisinde kabul görmezler. Ve Özgür Şehirler’deki ayyaşların kullanabileceği birer silah olarak görürler. Ayrıca piçlerin ve kadınların silahı olarak görülür. Elbette ki çoğu dışarıya böyle gösterir.
Genel olarak zehirler, itüzümü ve grikep gibi bitkilerden ve zehirli mantarlardan elde edilir. Basilisk ve manticore zehirleri gibi hayvan ve böcek zehirleri daha sert olan zehirler olarak bilinir. Manticore zehri, özellikle kurbanı yavaş ve acılı bir ölüme götürmek için kullanılır. Boğucu (strangler) gibi nadir zehirlerin bitkileri sadece Jade Denizinde bulunurdu. Bu iksir kurbanın nefes borusu kapatarak boğulmasına neden olur. Lys’in Gözyaşları kokusuz ve renksiz bir zehirdir ve kurbanın mide ve bağırsaklarına saldırarak ölmesine neden olur. Ayrıca belirsiz zehirlerde vardır. Ayçayı, gebeliklerden korunmak için kullanılır ve bazı üstatlar tedavilerde bu iksiri isteksiz bir şekilde kullanır. Tatlıuyku, iksiri ise az dozlarda derin bir uyku getirir fakat daha fazla kullanıldığında ölümcüldür. Ve bu iksiri kullanırken Üstatlar gerçekten çok dikkatli olur.
Zehirler genellikle kurbanların yemeklerine ya da içeceklerine uygulanır, böylece koku ve tatları gizlenebilir. Soyluların mutfakları bu sebepten genelde korunur ve asillerin hayatlarına karşın kendi hayatlarını riske atarak yemekleri test ederler. Bazı zehirler ise yemek veya içecek hariç silah, giysi hatta deri temasıyla bile uygulanabilir.
Bilinen zehirlerin listesi
- Körgöz
- Basilisk Zehri
- Şeytan'ın Dansı
- Kalp felaketi
- Manticore zehri
- İtüzümü
- Tatlı Uyku
- Lys Gözyaşları
- Boğucu
- Dul Kanı
- Kurt Felaketi
- Gri Şapka