Kışyarı

Westeros Türkiye Vikipedi sitesinden
00.50, 19 Şubat 2020 tarihinde eski>DaenaTargaryenn tarafından oluşturulmuş 14161 numaralı sürüm (→‎Tarih)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Kışyarı
Kale
Dosya:Thewinterfell-1024x565.jpg
Konum Kuzey Westeros
Yönetim Stark Hanesi, Feudalizm
Din Eski Tanrılar
Kuruluş Tarihi Kahramanlar Çağı
Önemli Yerler Büyük Avlu, Cam Bahçe, Kış Kasabası

Kışyarı, Stark Hanesi'nin hüküm yeri ve atalarından kalma eski bir kaledir, Kuzey'in başkenti olarak kabul edilmektedir. Kral Toprakları'ndan Sur'a giden Kral Yolu üzerinde, Yedi Krallık'ın kuzey bölgesinin merkezinde bulunur.

Tarih

Westeros'un Kuzeyi ve Kışyarı'nın konumu.


Yapının Mimar Brandon'ın devlerin yardımıyla sekiz bin yılı aşkın sürede yaptığı idda edilmiştir. Kışyarı'nın kayıtlı tarihinin çoğunda Kışyarı, Stark Hanesi, Kuzeyin Kralı ve Kuzey Muhafızı'nın hüküm yeri olmuş, daha sonra Kral Torrhen Stark, Fatih Aegon ve ejderhalarına diz çökmüştür. Kuzeyin bölgesel başkenti olarak, en zorlu şenliklere yıllar boyunca Kışyarı ev sahipliği yapmıştır.

Beş Kralın Savaşı sırasında, Kışyarı, Theon Greyjoy liderliğindeki demiradamlar tarafından ele geçirildi. Theon kaleyi birkaç hafta yönetti, ama Starkların sancaktarlarına karşı elinde oldukça az güç vardı. Dehşet Kalesi'nden adamlarının ve kuzeyli dostlarının bağlılıyla Ramsay Kar hain Theon'u esir alarak kaleyi yağmaladı ve yaktı. Daha sonra Arya Stark'ın düğünü için Boltonlar tarafından tekrardan restore edildi.

Düzen

Dosya:Kışyarıharitası.png
1.Kuzey Kapısı 2.Yıkık Kale 3.Cam Bahçe 4.Mahzenler 5.Ana Avlu 6.Tanrıkorusu 7.Muhafızlar Salonu 8.Doğu Kapısı 9.Cephane 10.Avcı'nın Kapısı 11.Köpek Kulübeleri 12.Misafir Hanesi 13.Cephanelik ve Büyük Avlu arasındaki köprü 14.Büyük Avlu 15.Üstat'ın Kulesi 16.Mutfak 17.Avlu 18.Çan Kalesi 19.Kütüphane Kalesi 20.Sept 21.Ahırlar 22.Büyül Salon 23.Demirci 24.Güney Kapısı

Kışyarı, birkaç dönümlük, iki büyük suru ve hemen dışarısında "Kış Kasabası" adında bir köyü olan karmaşık yapıda büyük bir kaledir. Kışyarı çok eski olan Tanrı Korusu'nun çevresinde ve doğal sıcak su kaynaklarının üzerine inşa edilmiştir. Su, Kışyarı'yı sert kuzey kışı sırasında diğer kalelerden daha rahat yapması ve odaları ısıtması için duvarlar boyunca borularla taşınmıştır. Surların içinde, düzinelerce avlular ve küçük açık alanlarından oluşmuş karmaşık bir yapı vardır. Silah eğitimi ve uygulamaları bu avlularda olur. İç avlu, okçuluk uygulamalarının yapıldığı ikinci yerdir. Yıkık kalenin yanında bulunur. Kışyarı'nın içinde Büyük Kale ve Büyük Salon'u kapsayan İç Kale bulunur.

Dosya:Tanrıkorusu.jpg
Dizide Tanrıkorusu

İç Kale

  • Büyük Kale, en iç kaledir ve kalenin sığınak yeridir. Sıcak tutulması için doğal sıcak su kaynaklarının üzerine inşa edilmiştir. Duvarları granitten yapılmıştır. Kapalı bir köprü ile cephaneliğe bağlantı oluşturur. Kapalı köprünün üzerindeki bir pencereden, kişi bütün avluyu görebilir. Cephanelikle Büyük Kale'yi bağlayan bir pencereli kapalı bir köprü vardır. Pencere, silah uygulamalarının yapıldığı yer olan avluya bakar.
  • Büyük Salon, misafir kabulü için kullanır ve hanedan lordlarını da içeren ev halkının birlikte akşam yemeğini yediği yerdir. Büyük Salon, dışarıdan gri taşlar ve bayraklarla kapatılmış, açıldığında avluya çıkan büyük kapıları meşe ağacından ve demirden yapılmıştır. Arka çıkış kapısı loş bir tünele götürür. İçeride sekiz ayaklı uzun bir masa tutabilir, merkezi koridorun her bir tarafında dört tane koridor vardır ve 500 insanı alabilir. Soylu misafirler için yükseltilmiş bir platform vardır. Büyük Salon'un tavanı Kışyarı Yağmalaması sırasında çökmüştür.

Avlu ve Diğerleri

  • Baş Avlu, kalenin çevresinde alçak ve en eski kısımdır. Artık kullanımda değildir. Çevresinde Kış'ın Kralları ve sadık hizmetkarları yatmaktadır. Sansa'nın ulukurdu Leydi burada yatmaktadır. Kışyarı Yağmalaması sırasında yapının bütün bir kısmı tamamen yıkılmıştır.
  • Yıkık Kale, (Yakılmış Kale olarak da bilinir) bir zamanlar Kışyarı'daki en uzun gözcü kulesiydi, ama 140'tan fazla yıl önce, bir yıldırım çarpması yanmasına neden olmuş, tepesinin üçte biri yıkılmıştır ve daha sonra kimse tekrardan inşa etmeye kalkışmamıştır. Eski iç kalenin arkasında durmaktadır.
  • Tanrıkorusu, kalenin etrafını saran büyük bir kubbe oluşturen birbirine yakın ağaçlarıyla 100,000 yıldır balta girmemiş çok eski bir tanrıkorusudur. Korunun ortasında, kara su havuzuna yakın üstüne yüzler oyulmuş ağaçlar durur. Kalp ağacından tanrıkorusunun diğer tarafına, Misafir Evinin altında, bir yer altı sıcak su kaynağı küçük havuzlarla üzerinde yetişen belli belirsiz yosun kaplı duvarları besler. Tanrıkorusu, surlar tarafından kapatılmıştır ve ana bir demir geçitle erişilebilir.
  • Cam Bahçe, çevresini kaplayan kaplıcalarla ısıtılan seradır ve nemli, sıcak bir yerdir. Meyve, sebze ve çiçek yetiştirmek için kullanılır.
  • Mahzenler, Kışyarı'nın yer altı mahzenleri bütün Kuzeydeki Kralların kemiklerinin olduğu ve Kışyarı'yı yöneten lordların gömüldüğü yerdir. Geçitleri boyunca ikişer ikişer ilerleyen sütunlarıyla uzun ve dardır. Sütunlar arasında Kışyarı'nın Starklarının başıboş ruhlardan korunmak için demir kılıçlarla ve ayaklarının altında hırlayan ulu kurtlarla tahta oturtulmuş ölülere benzeyen kabirleri durur. Mahzenler yerin altında bulunan mağaralardır ve zemin üstündeki yapıdan daha büyüktür. Mahzenlere kıvrımlı taş bir merdiven ve zemine doğru olan büyük ahşap kapıyla ulaşılır. Merdiven, aşağıya inildikçe daha da geçmiş seviyedeki en eski Kuzeyin Krallarının gömülü olduğu yere kadar devam eder.
  • Çan Kalesi, Çan Kalesi’ni önceden aile binalarıyla bağlayan bir köprü vardı ama Kışyarı Yağmalanması sırasında harap oldu. Köprü kapatıldı ve kalenin dördüncü katından itibaren aile binalarının ikinci katı gitti.
  • Üstat’ın Kulesi, aile binalarının altında bulunur. Kışyarı Yağmalanması sırasında, Üstat’ın Kulesi yıkıldı.
  • Kütüphane Kalesi, Kışyarı'daki kütüphaneyi barındırır. Dış cephesini taş işçiliği bir merdiven sarar. Bran Stark’ın hayatındaki girişimlerden biri sırasında muhafızların dikkatlerini dağıtarak kalede bir yangın başlattı. Kışyarı Yağmalanması sırasında kalenin altında buharlı bir göl oluştu.
  • Muhafızlar Salonu, Baş Avlu’nun gerisinde, Çan Kalesi ile aynı hizadadır.

Dış Duvarlar

Kışyarı, birkaç dönümlük aralarında geniş bir hendek ile iki büyük granit sur tarafından korunan büyük bir kaledir. Aralarındaki kale hendekleri ile beraber, dış duvar 25 metre yükseklikte, iç duvar ise 30 metre yüksekliğindedir. Dış duvarda muhafız kuleleri, mazgallı iç duvarda otuzdan fazla gözetleme kulesi vardır. Ana giriş kapısı, pazar alanına açılan asma köprü ve yanında bulunan kemerli kapı ile iki büyük mazgallı kale duvarıdır. Üç tane ilave kapı daha vardır, kalenin diğer tarafında doğruca Avcının Kapısı’na açılan kapı ve güney/kuzey kapıları. Kalenin çevresinin yarısına kadar uzanan, iç duvarın içinde kesintisiz olarak kuzey kapısından güney kapısına giden dar bir tünel vardır.

• Avcı’nın Kapısı, mutfakların ve köpek kulübelerinin yakının bulunan bir kapıdır. Doğrudan kıra ve Kurtkorusu’na açılır, böylece insanlar kış kasabası boyunca yürümeden gidebilir ve dönebilirler. Avcı eğlenceleri için tercih edilir.

• Doğu Kapısı, iç duvarların doğusunda bulunan ana giriş kapısının bir bölümüdür, iç duvarda bulunan Kral’ın Kapısı’na açılır ve Kral Yolu’na götürür.

Kış Kasabası

Çoğunlukla yaz yılları sırasında ıssız olduğu için bu isimle anılan Kış Kasabası kışları küçük halkın olduğu yerdir. Kışyarı'nın duvarlarının dışında yer alır. Pazar alanı tüccarlar için ahşap tezgahlarla doludur, sokakları çamurludur ve sıralı evleri kütük ile işlenmemiş taştan yapılmıştır. Kış kasabasında yaz boyunca beşte birinden daha az insan yaşar, ama kış vardığında tamamen dolar. Kral Yolu, Kışyarı'nın doğusunda olan kış kasabasının ötesindedir. Ayrıca kış kasabasında bir han vardır.